Najlepsze pomysły na łatwe i tanie pichcenie w naszej kuchni

Gotowanie to sztuka. Dla niektórych wręcz jest to sztuczka magiczna, której przez całe lata nie umieją rozgryźć. Tymczasem warto szkolić się w tej sztuce, choćby w niewielkim jej kawałku, gdyż nic nie daje takiej satysfakcji jak własnoręcznie przygotowane oraz pięknie podane danie, przygotowane ze świeżych i naturalnych składników. Dziś na rynku kupić można praktycznie każdy rodzaj urządzenia niezbędnego w kuchni, żeby robienie potrawy było błyskawiczne i łatwe.

W ostatnim czasie w sklepach pojawiły się na przykład naprawdę solidne garnki o różnych szerokościach i wysokościach, przeznaczone do duszenia, przygotowywania najróżniejszych potraw. Ofertę powiększają doskonałe patelnie, woki oraz szybkowary. Ogromna, stabilna patelnia z nieprzywieralnym spodem to teraz oczywistość w większości domów. Chyba żadna kucharząca osoba nie wyobrazi już sobie smażenia na patelni aluminiowej, na której większość potrawy w zasadzie pozostała, przywarta do spodu lub wchłaniała zabójcze ilości tłuszczu, żeby się nie spalić w trakcie przygotowywania posiłku. Niezastąpione w każdym domu są także odpowiednie naczynia, dzięki którym potrawy będą nie tyko świetnie smakowały ale i pięknie się prezentowały – mowa tu zwłaszcza o akcesoriach tj bulionówki na zupę.
Gotowanie

Autor: Celebro
Źródło: Celebro

Szczęśliwie to zwykle historia. Kto zaś chce popróbować niech poczyta, do czego służą woki. Woki stanowią podstawę naczyń kuchennych w azjatyckiej kuchni, w szczególności upodobali go sobie mieszkańcy Chin. Woki nie są tylko azjatycką wersją patelni. Ich kształt sprawia, że przyrządzane w nim posiłki są bardzo szybko chrupkie, a danie jest niezwykle aromatyczne. Wszystko to za sprawą wysokiej temperatury powstającej przy dnie a także na ściankach. Lecz minusem jest to, że woki posiadają zaokrąglone dno i potrzebują nieustannego utrzymywania ich nad kuchenką oraz przemieszywania znajdujących się wewnątrz elementów potrawy. Dla leniwców, chcących równie sprawnie przygotować obiad znacznie lepsze mogą być szybkowary (warte polecenia), których sekretem jest ciśnienie wytwarzane w szczelnie przykrytym naczyniu, dzięki któremu potrawy są gotowe znacznie szybciej, niż przy zastosowaniu typowych naczyń. Dodatkowa zaletą będzie to, że szybkowary nie potrzebują w ogóle mieszania posiłków. Zatem można spokojnie poczekać na kanapie, a obiad praktycznie sam się będzie robił.